Jdi na obsah Jdi na menu
 


úkol - ŘEČTÍ BOHOVÉ

5. 5. 2020

Jak Řekové své bohy uctívali?

Řekové uctívali bohy rozličnými způsoby. Hlavně však šlo o modlitby a oběti. K poctě bohů se rovněž konaly zpěvy, tance, hromadné průvody, dramatické i gymnastické hry.

Postupem času vznikala v Řecku kultovní místa, ve kterých se konaly národní slavnosti. Mezi nejznámější kultovní místa v Řecku patřily Délos, Delfy a Olympia. Nejslavnější gymnastické hry, které se s velkou slávou pořádaly každý čtvrtý rok k poctě boha Dia, byly hry Olympijské a Řekové podle nich počítali svůj letopočet. Řečtí bohové také poměrně často sestupovali na zem a nezřídka měli i děti se smrtelníky. Známý je například polobůh Héraklés, který byl synem boha Dia a smrtelnice Alkmény.

Nejmocnější řečtí bohové

Všech olympských bohů je dvanáct. K nejmocnějším řeckým bohům patři ZeusPoseidon a Hádes. Zeus byl na prvním místě, protože byl nejvyšším vládcem. Druhým a třetím nejmocnějším řeckým bohem byl Poseidon, který vládl nad vodami a Hádes, který ovládl podsvětí. Hádés byl pak bohem, který nebydlel přímo na Olympu, nýbrž žil ve svém zlatém přepychovém paláci v nejtemnější části podsvětí, které nikdy neopouštěl. Z toho důvodu nepatřil mezi Olympské bohy.

Vlastnosti řeckých bohů

Řečtí bohové byli představováni jako nesmrtelné lidské bytosti s nadlidskými vlastnostmi.

Diova manželka

Diova manželka byla bohyně Héra. Tato bohyně vynikala především svou krásou, takže z tohoto důvodu se stala manželkou boha Dia. Byla však velmi žárlivou a mstivou manželkou, takže všechny Diovy milenky stíhala svou zlobou a krutou nenávistí. Byla zpodobňována s diadémem a žezlem.

Diovi sourozenci

Vedle manželky Héry a již zmiňovaného boha podsvětí a boha moří, měl ještě Zeus další sourozence v podobě bohyně rodinného krbu Hestie a bohyně plodnosti země a rolnictví Démétér.

Diovy děti

Zeus měl také děti. Šlo o bohyni moudrosti a vítězné války Athénu, boha slunce a světla, lékařství, hudby, poezie, umění a čistoty Apollóna, bohyni měsíce, ochránkyně přírody a zvěře Artemis, boha ohně a kovářství Héfaistose, boha války Arése, bohyni krásy a lásky Afrodité, boha obchodníků, poutníků, řečníků, atletů, vynálezců, podvodníků a zlodějů Hermése.