Jdi na obsah Jdi na menu
 


Severní Čechy stručně

17. 3. 2010
Severní Čechy
hory: Jizerské hory (nejvyšší hora je Smrk), Lužické hory (nejvyšší hora je Luž), Krušné hory (nejvyšší hora je Klínovec), na Liberecku hora Ještěd s televizním vysílačem; České středohoří (nejvyšší je Milešovka)
řeky a jezera: Labe a jeho přítoky Ohře (na ní vodní nádrž u Nechranic), Bílina, Ploučnice; Nisa (teče do Polska), rekreační oblast v okolí Doks – Máchovo jezero (vytvořeno lidmi = rybník)
města a průmyslové oblasti: největší město Liberec (textil.průmysl); Jablonec nad Nisou ( skleněná bižuterie); Litoměřice (sady a vinice); Ústí nad Labem (chemický průmysl, doky); Děčín (přístav na Labi); Teplice (lázně, léčivé prameny); Most (historické město zbouráno – těžba uhlí, vybudováno nové, přestěhovaný kostel); Louny (potravin. průmysl); Žatec (chmelařství)
průmysl: povrchové doly na hnědé uhlí – severočeská hnědouhelná pánev mezi městy Teplice, Most, Chomutov, teplárny, elektrárny, chemické závody ; podhůří Krušných hor bývaly textilní závody a sklárny, rušení textilních závodů přežila známá značka Triola
památky: Terezín(pevnost na obranu Čech, za 2. sv. války sloužila jako koncentrační tábor); hrady Bezděz; Kost; Frýdlant;